joi, 20 noiembrie 2008

Evitarea crizei economice


Romania, afectata indirect de criza internationala
Domeniul imobiliar va fi al doilea sector, dupa cel bursier, care va suferi din cauza crizei financiare internationale. Unii analisti vorbesc insa, deja, despre o extindere la nivelul intregii economii a efectelor crizei. Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania ar putea fi afectata indirect de criza care a cuprins sistemul financiar international. “Deja este afectata Bursa si un inceput pe piata imobiliara, si datorita faptului ca pietele internationale incep sa-si restranga pozitiile in Europa de Est”, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Alti analisti considera ca efectele crizei vor fi resimtite in toata economia, nu doar in cateva sectoare, inclusiv prin deprecierea leului. Toata economia este afectata, costul creditelor este mai ridicat, fapt care va avea impact si asupra consumului si starii economice din Romania. Potrivit lui Mugur Isarescu, bancile romanesti s-au ferit de “produsele toxice” de creditare, iar Normele BNR in acest sens au fost mai severe”. In opinia guvernatorului BNR, unda de soc nu va afecta Romania in mod direct pentru ca bancile romanesti s-au ferit de aceste “produse toxice”.

Sistemul financiar bancar ferit de probleme grave
Cei mai multi analisti, insa, sustin ca sectorul financiar-bancar din Romania este ferit de problemele grave aparute in plan international. Totusi, ei sunt de acord cu declaratia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, potrivit caruia piata din Romania va resimti efectele negative in mod indirect. Deprecierea leului, spun analistii, este una dintre repercusiunile crizei internationale. Ei cred ca era normal ca sectorul bancar sa resimta socul extern prin piata imobiliara si prin scumpirea creditului. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei se afla in alerta maxima pentru a preveni consecintele crizei financiare internationale. “In contextul international toate Bancile Centrale trebuie sa fie in alerta maxima”, comenteaza Isarescu. Riscurile pentru Romania in sistemul bancar sunt scazute in contextul actual. Efectul cel mai important pentru piata financiara din Romania se va materializa in costul creditului, fapt inevitabil datorita perceptiei riscului.

Ramanem in stare de alerta
“Piata se teme ca se pot intampla alte lucruri rele in Europa si cred ca leul va avea de suferit in continuare in perioada urmatoare. Romania trebuie sa ramana intr-o stare de alerta, de veghe permanenta, sa monitorizeze atent evolutia economiei mondiale si criza prin care trece aceasta”, a precizat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. “Pana in prezent, Romania a absorbit aceste socuri si ele nu se regasesc in economia reala. Orice derapaj in acest moment ar fi foarte greu de gestionat. Investitiile straine nu au fost afectate, criza la nivel global a facut Romania si mai atractiva, investitiile straine accelerandu-se in tara noastra unde ritmul de crestere economica se mentine ridicat. Investitiile si evolutia exporturilor sunt singurele modalitati prin care Romania isi poate gestiona eficient deficitul de cont curent. In 2008, deficitul de cont curent estimat este de 13,5 la suta din PIB, comparativ cu nivelul de peste 14 la suta din PIB inregistrat in 2007. Pentru 2009, prevedem o crestere a exporturilor cu 5-6 la suta peste cresterea importurilor, ceea ce va duce la un deficit de cont curent de circa 12 la suta din PIB”, a precizat Varujan Vosganian. Oficialul MEF a concluzionat ca, in prezent, Romania are o politica fiscala buna, iar crizele de pe marile piete mondiale pot fi evitate in Romania daca aceasta nu se va hazarda in cresterea imprumuturilor de tip ipotecar prin bancile comerciale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu